Pantun Lawak

Pantun Lawak


Kalau ada sumur di ladang
Bolehlah hamba menumpang mandi
Patutlah bau badan kau busuk semacam
Bilik air ada, buat apa kau mandi kat ladang..

Buah cempedak di luar pagar
Ambil galah tolong jolokkan
Kenapa kau nak jolok pakai galah
Sebab cempedak tu dah jatuh kat luar pagar

Pisang emas dibawa berlayar
Masak sebiji di atas peti
Kat pasaraya tak ada hutang hutang
Kalau nak, bayar, Cash On Delivery

Kalau ada jarum yang patah
Jangan di simpan di dalam peti
Kesian betul dengan kau ni
Jarum patah pun kau simpan dalam peti.

Dua tiga kucing berlari
Mana nak sama si kucing belang
Kalau kau berani kejarlah kucing tu
Mesti kau kena cakar sampai berbelang-belang gak..

Kajang Pak Malau kajang berlipat
Kajang hamba mengkuang layu
Kain Pak Malau, Mak Limah yang lipat
Kain aku, si pencuri yang sapu

Rumah Pak Mamat di tepi sawah
Pakai langsir berwarna biru
Ooi Pak Mat, langsir warna biru tak lawa lah
Pakailah warna kuning ke, hijau ke, kelabu asap ke.

Air pasang dalam surut pukul lima
Nyonya bangun pagi siram pokok bunga
Haloo nyonya, mau tanya sikit
Siram pokok bunga aje, tak jual sayur ka?

Tuai padi antara masak
Esok jangan layu-layuan
Kalau padi tu belumlah masak
Janganlah tuai, taklah layu-layuan. .

Limau purut masak di dahan
Batang selasih condong uratnya
Limau purut tak boleh makan
Nanti sakit perut apa ubatnya.

Pulau Pandan jauh ke tengah
Gunung Daik bercabang tiga
Buat apa nak ke Pulau Pandan yang jauh tu
Pergi aje ke Kampung Pandan

Sorong papan tarik padan
Buah keranji dalam perahu
Tolonglah jangan makan buah keranji tu
Nanti badan kau orang berbau.

Hayya Cik Siti, perempuan banyak muda
Ana banyak takut jalan tutup mata
Memanglah takut kalau jalan tutup mata
Sebab takut terpijak lubang Indah Water

Encik Baba jatuh dalam parit
Cik Aminah ketawa jerit jerit
Sampai hati Cik Aminah ketawakan saya jerit-jerit
Mentang-mentanglah saya jatuh dalam parit

Buai laju laju
Sampai pokok sena
Woii, jangan buai laju-laju
Nanti kang tercampak kat pokok sena

Timang tinggi-tinggi
Sampai cucur atap
Cucur atap tak sedap
Cucuk pisang, cucur udang, haaa tu sedap

51 ulasan

avatar
Tanpa Nama

beruk babi kate

tah hape hape tah..

pantun dia semua lari tune.. macam sakai je.. hape pon tak bole

tak biklah cakap macam tu...

Ini sumer poyo... haktuihhhhh

betultu, macamlah lawak sangat

Ajar budak pantun camtu habis diaorang ikut

memang pon

nama blog keturunan nabi adam tapi perkataan macam bukan keturunan adam pon

sakai gila cakap mcm tu mak bapak kau x ajar ke ha.......

x lawak langsung

avatar
Tanpa Nama

Pantun die memang mcm pukimak msk asam pedas nenek aku wt pantun agi sdp...

avatar
Tanpa Nama

Betul tu, tapi ada yang lawak juga.

agak melucu kan lahsangat

wew

tak boleh guna pantun dia

ada gajah ada kebo
gaaa jebo ...

biaq la kt depa apehal bro dya xkacau kita pnya suka ati la dia nk wt cm na pownnn.,....

apa ptn nek kau 2 ha2 ce citer sket

nk wt ptn pownn...... piki la mcm la ko 2 xdew... otak sgt mmg lri tune ponww......len kli kai otak dlu ye

apeww...... la org wt ptn ni xde lgsg yg bestt.... ade la but cket jeww........

avatar
Tanpa Nama

lawk gler pantun ini..pech perut dibuatnya

balik kampung kait kelape,
tak pe tak pe

Tak lawak pun

takde yg lawak nyer pun

ngarut je .... nie bukan pantun

dua tiga org kuat
tak pandai buat pantun .....takyah lah buat

memang lawak .... LAWAK lah sangat

sekurang2 die asah otak die untk berpantun,korang asah ape?sdap2 je maki hmun org,komen la leklok

Pisang dibawa oleh wak,
Sorry pantun kau xbrapa nk lawakr

Boleh la jugakk buat senyum kambing :3

Boleh la jugakk buat senyum kambing :3

boleh la buat senyum kambing:3

ni aku si profile ketrurunan nabi adam..
maafla selama ini balas 'ni semua poyo' je...
saja suka2..harap semua cool ye..
lepas ni aku akan balas benda sama setiap hari..
maafkan aku jika ada salah dan silap

mende gk oyk gtu dk baik

hai cik ali demo lawa, pitah itik,aye, lembu, kuba

astagfiruallahhallazim

yg kutuk ny semua bodo..dah nma pon pntun lawak..saja la dy buad lari tune..stupid..otak x maju

Balik kampung sebab raye, masakan kau memang tak sedap, jangan lupa bawa kuih loye,jumpa allah jangan lupa berhadap.

Yang 1September 2014tu sape

Alahai klau korang rke pntun pun mcm pukimak gk aq rsa diorng dh bat sungguh2dh te....lgi stu enth ap2 pnya alsn aq rse dpt b- j kt gfau je you all..i'm sorry mk msk kri adk gyg kaki abg cri binie2abg cntik2mcm..............

I'AM SORRY yOU ALL......

ILikE PNTUN LWK NIE...,

bukan lucu sangat pun pantun nie lagi membosankan ade lah

astagfirullahalazim mak bapak xajar ckp elok2 eyh??

Pantun cam sakai jea ad larr

Pantun cam sakai jea ad larr

astagfiruallahhalazim ,lepas saya baca yang awak semua komen heh teruk macam macam .mencarut ada .YA ALLAH,kenapa ni dah tak ingat ALLAH ke?sori saya bukan nak marah tapi saje nak tegur ,ingat kita sebagai umat islam tak patut cakap camtu..NABI MUHAMMADpun tak pernah cakap camtu...saya minta maaf kalau saya mengguris perasaan awak semua.maafkan saya.

saya setuju dengan 10 disember ni

Pantunnya gak nyambung

avatar
Tanpa Nama

Mmg lh pantun x kena...tajuk pun pantun lawak haih...kalau nk komen tu pun agak2 lh..kalau nak cari pantun yg kena..pergi lh search pantun yg korang nak..haih..x fhm betullah manusia ni..